V petek, 16. novembra 2018, smo s projektom Tradicionalni slovenski zajtrk že sedmo leto zapored obeležili dan slovenske hrane. S projektom seznanjamo otroke, mladino in širšo javnost o pomenu zajtrka, pomenu in prednostih domačih, lokalno pridelanih živil, pomenu kmetijstva in čebelarstva ter njunem vplivu na okolje in o pravilnem ravnanju z odpadki. Pomembno je tudi ozaveščanje o pomenu zdravega načina življenja, vključno z gibanjem in športnimi aktivnostmi. Letos je bil v ospredju zlasti pomen zdravih tal, da lahko pridelamo varno in kakovostno hrano.

V vrtcu Cirkovce smo se projekta lotili v sodelovanju z osnovno šolo. Tako so že ob prihodu v vrtec naše malčke pozdravili otroci iz višjih razredov, ki so pripravili stojnico, na kateri so staršem otrok iz vrtca ponujali jabolka, mleko ter kruh z maslom in medom. Otroci so si z veseljem ogledali stojnico in poskusili ponujene dobrote. Potrudili smo se tudi v skupinah. Vzgojiteljice in otroci smo pripravili mize, jih pogrnili s prti in jih okrasili s šopki jesenskih cvetlic. Naše mize smo bogato obložili z domačimi dobrotami, kot so domači kruh, maslo, med in jabolka, v skodelice pa smo nalili mleko. Vsa živila so bila od domačih proizvajalcev. Otroci so se tudi sami po svojih zmožnostih preizkusili pri mazanju masla in meda na kruh, pri čemer so zelo uživali. Le tu in tam smo na pomoč priskočile vzgojiteljice. Z zanimanjem smo se odzvali tudi na obisk gospoda župana Antona Leskovarja, ki nas je prišel v spremstvu gospe ravnateljice Ivanke Korez in gospe Zdenke Frank pozdravit in nam zaželet »dober tek«. To priložnost smo nekateri izkoristili za skupno fotografiranje. Otroci iz starejših skupin so se skupaj sprehodili tudi po šoli in si ogledali stojnice, na katerih so se predstavili domači pridelovalci živil in se tako še tam nekoliko posladkali.

Šolarji so ta dan vsi zajtrkovali ob praznično pogrnjenih in obloženih mizah. Da je vse potekalo gladko in da ničesar ni manjkalo na mizah, so poskrbeli šestošolci.

Velja še omeniti, da smo ta dan v šolski jedilnici gostili na zajtrku pridne telovadke, ki vsako jutro telovadijo na šolskem igrišču in so z nami sodelovale ob posebnih priložnostih.

Res je lepo videti bogato obloženo in praznično pogrnjeno mizo, zato nam je tak zajtrk še toliko bolj teknil. Priznamo, da že komaj čakamo, ko se bo kruh z maslom in medom zopet pojavil na našem jedilniku.

Anita Medved