Letos obeležujemo že 9. leto, odkar se je projekt Tradicionalni slovenski zajtrk prvič udejanjil z živili na krožniku, in sicer s kruhom, z maslom, medom, mlekom in jabolki – vse slovenskega porekla. Tudi v našem vrtcu zavzeto sodelujemo pri tem sedaj že vseslovenskem projektu in otrokom predstavljamo pomen rednega in zdravega prehranjevanja ter jim predstavimo domače, lokalno pridelano hrano.

V okviru tega projekta so v našem vrtcu tudi letos skozi cel teden potekale številne dejavnosti, kot so predstavitev čebel in njihov pomena za naše okolje, izdelovanje čebelic in satja, igranje prstnih iger ter poslušanje in petje pesmi na temo čebel. V četrtek, 14. novembra 2019, smo iz sadja, medu, cimeta in navadnega jogurta izdelali domač sadni jogurt, ki so ga otroci z užitkom poskusili. V najstarejši skupini so v goste povabili go. Kotnik, ki je otrokom pokazala, kako se izdelata domač jogurt in domače maslo. S slednjim so si otroci v petek postregli pri zajtrku, jogurt pa so odnesli domov in ga dali v pokušino tudi svojim domačim. 

Projekt smo sklenili na letošnji dan slovenske hrane, 15. novembera 2019, ko smo praznično pogrnili mize ter otrokom pripravili tradicionalni slovenski zajtrk. Po zajtrku so si otroci ogledali film ribiča Pepeta o kranjski sivki, ko nas je kar naenkat presenetila prava čebelica in z nami zapela in zaplesala ob zvokih Čukov Čebelice ter ponarodeli Slakovi pesmi Čebelar.

Ta dan je tako otrokom kot tudi vzgojiteljicam ostal v lepem spominu. In tudi v prihodnje bomo stremeli k vzgoji za zdrave prehranjevalne navade otrok in spodbujali pozitiven odnos do lokalno pridelane hrane.

vzgojiteljica Katja Vodošek