26. aprila je na OŠ Cirkovce potekala prireditev ob 230-letnici šolstva. Slavje je bilo namenjeno šoli, ki je odločilno zaznamovala življenje številnih rodov na tem delu Dravskega polja. S svojo prisotnostjo so nas počastili državna sekretarka na MIZŠ dr. Andreja Brle Lakota, generalni direktor direktorata za osnovno šolo mag. Gregor Mohorčič, župan občine Kidričevo g. Anton Leskovar, predstavnica zavoda za šolstvo OE Maribor ga. Milena Kerndl, častni občan občine Kidričevo g. Zdenko Kodrič, podžupan občine Kidričevo g. Bogdan Potočnik, farni župnik g. Janko Strašek, bivši ravnatelj g. Bogomir Jurtela, upokojeni in nekdanji delavci naše šole ter številni obiskovalci, ki so večnamensko dvorano napolnili do zadnjega kotička.

Ob tej priložnosti smo v šolski avli pripravili priložnostno razstavo, kjer je prikazana učilnica nekoč z opremo, starimi učbeniki in učnimi pripomočki. Ob učilnici so razstavljeni učni pripomočki, ki so jih, ko še ni bilo računalnikov, uporabljali pri pouku za lažjo ponazoritev učne snovi. Razstavo spremljajo fotografije vasi Cirkovce, šolske stavbe in skupinske fotografije oddelkov in različnih dejavnosti na šoli iz različnih obdobij. Najstarejša fotografija sodi v leto 1902. Predstavili so se nam umetniki, tisti, ki ustvarjajo na likovnem in fotografskem področju in so obiskovali našo šolo, in še vedno ustvarjajo. S svojimi likovnimi stvaritvami pa so razstavo dopolnili tudi učenci naše šole. Na ogled smo postavili tudi dela pisatelja in bivšega učenca naše šole Zdenka Kodriča.

Z izvirno prireditvijo so se širšemu občinstvu, ki je napolnilo večnamensko dvorano do zadnjega kotička, predstavili učenci naše šole. Učenci od 1. do 5 razreda so nam na svojevrsten način prikazali različne šolske in obšolske dejavnosti ter pomembne dogodke  v povezavi s šolanjem nekoč in danes. Predstavila sta se tudi oba pevska zbora, otroška folklorna skupina in nekateri posamezniki. Na prireditvi so nastopile tudi Vesele Polanke in pevci veteranske folklorne skupine. Ves program pa sta domiselno povezovala Tomaž in Lovro, ki sta predstavljala učenca nekoč in danes.

Ivanka Korez