Na sončen in topel, a nekoliko vetroven spomladanski torek, 25. aprila, smo se otroci vrtca Cirkovce iz skupine Vijolice skupaj z vzgojiteljicama ob zaključku projekta Pasavček peš namenili na ogled razstave starih motorjev g. Stanka Koresa v Spodnje Jablane.
Obuli smo se in oblekli, si oprtali nahrbtnike s sladkim okrepčilom ter si nadeli rumene rutice in se v strnjeni koloni odpravili proti domu g. Koresa. Po 20 minutah lagodne hoje smo prispeli na dvorišče, na katerem so bila razstavljena starinska motorna kolesa in otroška kolesa s čeladami. Takoj smo vedeli, da smo prispeli na pravi naslov. Na dvorišču nas je že čakal g. Kores, ki nas je prijazno sprejel in nam zaželel dobrodošlico. Povabil nas je v svojo garažo, kjer je imel razstavljena še druga starinska motorna kolesa, nekaj otroških kros motorjev ter starinski avto in kolo. Otroške oči so radovedno zrle v razstavne eksponate in tiho opazovale g. Koresa, ki je z zanosom predstavljal svoja motorna kolesa ter pripovedoval zgodbe, ki mu jih je napletlo življenje. Še posebej so otroke zanimali otroški kros motorji, primerni njihovi starosti. Zdelo se je, kakor da se v svoji domišljiji že vozijo po terenu in preizkušajo svoje zmogljivosti. Kot zanimivost lahko dodamo tudi to, da je g. Kores dedek Aneju, otroku iz naše skupine. Tako se je tudi Anej živahno vključeval v predstavitev zanimive zbirke in s ponosom zrl v dedka med njegovo razlago.
Po koncu ogleda smo še prijazno pokramljali in se sladko okrepčali. G. Kores je vsakemu izmed otrok poklonil izvod revije Glasilo SVS (starodobna vozila Slovenije), mi pa smo mu v zahvalo deklamirali pesem o Pasavčku. Ura je hitro tekla in slednjič odbila 11, ko je bil čas za slovo. G. Korezu in njegovi ženi smo se zahvalili za gostoljubje in pogostitev, se poslovili in se polni vtisov in prijetnih spominov odpravili nazaj proti vrtcu. Za nami je bil zelo zanimiv izlet, ki ga je vredno še kdaj ponoviti!

Otroci iz skupine Vijolice z vzgojiteljicama